3D_mannequin__reading_by_thimic

Τα κειμενάκια για e-shop, οι προσφορές και περιγραφές που συνοδεύουν τα λογής προϊόντα, μπορεί να μοιάζουν «λίγα», μικρά, αδιάφορα ή ασήμαντα, όμως μια βόλτα στα διεθνή e-shops και ειδικά στα αμερικάνικα και βρετανικά, θα σε πείσει εύκολα για το αντίθετο. Επαγγελματίες κειμενογράφοι προσλαμβάνονται, λαμβάνοντας μάλιστα αδρές αμοιβές, ώστε σε εβδομαδιαία βάση να «στύβουν» το κεφάλι τους και να γεννάνε πιασάρικα, πικάντικα, μπιτάτα σλόγκαν, τίτλους και κειμενάκια. Ένα ρούχο δεν είναι ποτέ απλώς ένα ρούχο, σε ένα e-shop που σέβεται τον εαυτό του και κυρίως, τους πελάτες του.

Ένα κόκκινο ρούχο, είναι μια βελούδινη, πύρινη κάπα που κρύβει τη μυστηριώδη παρουσία σου. Ένας πράσινος μπερές, είναι ένα στραβό, μοδάτο καπελάκι που φοριέται στα κλαμπς κάτω από την ξέφρενη διάθεσή σου και διαπερνά με τη γραμμή, την ποιότητα και το έντονο χρώμα του. Ένα μανό σε χρυσή απόχρωση, είναι μάλλον ένα ολόχρυσο ποτάμι με ιριδισμούς που έλκουν τα φλας, μεταμορφώνουν τα χέρια σου σε μαγικό άγγιγμα και τυφλώνουν τον ανταγωνισμό έτσι απλά, ακριβά, πολυτελώς.

Στο φυσικό κατάστημα, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αγγίξει, να μυρίσει, να δοκιμάσει, να συνδυάσει, να γευτεί, να κρίνει. Το ηλεκτρονικό κατάστημα αν και μοιάζει με εικονικό, έχει τα προτερήματά του: Ακριβώς επειδή ο υποψήφιος αγοραστής δεν μπορεί στην πραγματικότητα να νιώσει το προϊόν, εμπιστεύεται άλλου είδους αισθήσεις κι ένστικτα κατά την απόφαση ή μη της αγοράς. Μπορεί να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ασθενή θέση, θα έλεγα όμως ότι μάλλον ισχύει το αντίθετο. Η μπάλα είναι στο δικό σου γήπεδο κι έχεις κάθε ευκαιρία, να προβάλλεις ένα προϊόν ως αναγκαίο, ασύλληπτα καλαίσθητο, ανεπανάληπτα καλοφτιαγμένο, μοντέρνο, πανέμορφο, «δυνατό», αξιόπιστο, διαφορετικό και απόλυτα συμβατό με το δικό σου στιλ.

Κοινώς, το θες! Τι σημασία έχει αν δεν μπορείς να το δεις, να το δοκιμάσεις, να το αγγίξεις; Καμία. Στο δείχνουμε, στο περιγράφουμε, το δοκιμάζουν τα μοντέλα μας για σένα, στο σχολιάζουν άλλοι πελάτες, σου παραθέτουμε τις χρηστικές πληροφορίες του, στο στέλνουμε άμεσα, χωρίς εξτρά χρέωση και με κουπόνι έκπτωσης για την επόμενη αγορά σου. Το θες!

Εάν κανείς εντρυφήσει σε ένα e-shop και καταφέρει να γίνει ο κειμενογράφος του, ένας μαγικός κόσμος ανοίγεται και μια ιστορία δίχως τέλος, δίχως όρια, που μονίμως προκαλεί τη φαντασία, τις γνώσεις και τον παραμυθά-διαφημιστή μέσα σου, ξεκινά. Δεν λες ψέματα φυσικά, γιατί το προϊόν κάποια στιγμή θα πάψει να είναι εικόνα και θα γίνει χειροπιαστό. Θες όμως να το εξυψώσεις, να το τονίσεις, να το συνταιριάξεις, να το ντύσεις με συναίσθημα, αναγκαιότητα, αυθορμητισμό. Και, όσο κι αν ακούγεται εύκολο, θέλει πραγματικά μαγκιά, αφοσίωση και «ευθυγράμμιση», «κούρδισμα» αυτή η εργασία. Γίνεσαι το προϊόν, ο κόσμος του, η ιστορία του. Το πιστεύεις και δεν παύεις λεπτό να εφευρίσκεις νέους τρόπους να αποδεικνύεις γιατί είναι όντως ξεχωριστό.

(Πηγή φωτογραφίας: thimic.deviantart.com)