Μενού: Πώς το διαμορφώνω και πού πάει
Κάποιοι προγραμματιστές, στα templates που προτείνουν στον πελάτη είτε είναι ετοιματζίδικα είτε στο χέρι, δε δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη θέση που θα έχει το μενού. Είτε είναι επάνω είτε στα πλάγια, τους είναι το ίδιο πράγμα. Κι όμως… Το μόνο στο οποίο δεν επηρεάζει, είναι για το αν θα διαβάσει το μάτι του χρήστη το μενού.
κάθετο μενού:
Καταρχάς εάν το μενού τοποθετηθεί κατακόρυφα, στα αριστερά της ιστοσελίδας, αυτόματα μικραίνει, «μαζεύει» ο κυρίως χώρος. Κατά δεύτερον, εάν έχουμε υπομενού, υποκατηγορίες, αυτές εμφανίζονται σαν fly-out menu, κάτι που απαιτεί πολύ καλό γραφίστα! Εάν όμως αισθητικά το αποτέλεσμα είναι descent ή καλό, τότε έχουμε το μειονέκτημα ότι αυτό το υπομενού ουσιαστικά βγαίνει ακόμη πιο δεξιά από το μενού και «πατά», ίπταται πάνω από την κυρίως οθόνη.
οριζόντιο μενού:
Το μενού είναι συνήθως οριζόντιο και στην κορυφή της σελίδας. Το μάτι είναι «εκπαιδευμένο» να κοιτάζει εκεί. Του είναι ευχάριστο, εύχρηστο και γρήγορο να δουλέψει την μπάρα του μενού σε αυτή τη θέση. Και πάλι, το μέγεθος/περιεχόμενο της κάθε κατηγορίας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και όχι πηγμένο. Οι υποκατηγορίες πάντως είναι έτσι πιο άνετο να ανοιχτούν και λιγότερο… κλειστοφοβικές.
Διαμόρφωση μενού:
Τώρα, η διαμόρφωση του μενού είναι απόλυτα σημαντική και από τις πρώτες εργασίες που κάνω όταν αναλαμβάνω ένα site. Θα προτείνω επωνυμία και σλόγκαν αν χρειάζεται κι αμέσως περνάω στο μενού. Αυτό είναι που συγκεντρώνει τις σκέψεις μου και με βοηθά να κάνω focus και να οπτικοποιήσω όλη την ιστοσελίδα, το πώς θα «βγει».
Το μενού είθισται να αποτελείται από την Αρχική σελίδα, την Εταιρική Ταυτότητα, μια Φόρμα Επικοινωνίας και τις Υπηρεσίες της επιχείρησης. Δεν είναι διόλου κακό το να «τολμήσει» κανείς να ονομάσει αυτές τις βασικές κατηγορίες διαφορετικά. Για παράδειγμα, στο blog του διαδικτυογράφου μου, αντί «Αρχικής», έχω δώσει την ονομασία «Πέρνα μέσα…». Είναι κάτι διαφορετικό, λιγότερο βαρετό και δεν σε μπερδεύει συνάμα. Θαρρώ. Προσωπικά το βρίσκω καλαίσθητο και ταιριάζει στο συγκεκριμένο project.
Από κει και πέρα, ένα καλό κι εναρμονισμένο μενού, θέλει καλό και ορθό γκρουπάρισμα του περιεχομένου του σάιτ. Είναι σα να βλέπεις σκόρπια τα κομμάτια ενός παζλ κι εσύ να πρέπει να τα «δέσεις» μεταξύ τους. Να τα χωρίσεις κι ενώσεις ανά χρώμα, σχήμα, μέγεθος κλπ..
Όσο ευφάνταστο ή τολμηρό κι αν θες να κάνεις ένα μενού, θα πρέπει πάντοτε να είναι κατανοητό στη μεγαλύτερη, τουλάχιστον, μερίδα των επισκεπτών σου. Εκτός κι αν όλη η ιδέα είναι ανατρεπτική, οπότε δε σε απασχολούν οι κανόνες.
Για να διαμορφώσεις το καλύτερο δυνατό μενού, θεωρώ ότι πρέπει να μπεις στο μυαλό του επισκέπτη. Να δεις τι θέλει να διαβάσει και να βρει, πώς θα το ψάξει και πώς τον διευκολύνεις αλλά και δελεάζεις κατά την παραμονή του εδώ.
(Πηγή φωτογραφίας: death-of-season.deviantart.com)