Γυναίκες/Άντρες Κειμενογράφοι: Υπάρχει διαφορά;
Εάν ασχοληθεί κανείς και μελετήσει Κοινωνική Ψυχολογία αλλά ακόμη περισσότερο Νευροβιολογία, θα εκπλαγεί από το πόσο λίγες είναι οι διαφορές μεταξύ θηλυκού κι αρσενικού. Μάλιστα, συγκεκριμένα στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες δεν μπορούν ποτέ με απολυτότητα κι ακρίβεια να πουν, μελετώντας το εσωτερικό ενός ανθρώπινου κρανίου, εάν αυτό ανήκει σε γυναίκα ή άντρα. Πιο χρήσιμο δείγμα είναι η ίδια η συμπεριφορά παρά η κατασκευή μας τελικά!
Ερχόμενοι στη γραφή τώρα, βεβαίως και υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ «θηλυκής» κι «αρσενικής πένας» και κάποιος είναι πολύ πιθανό να πέσει διάνα, στατιστικά, διαβάζοντας ένα κείμενο, κι αποδίδοντάς το μόνο με γνώμονα την ανάγνωση, σε γυναίκα ή άντρα συγγραφέα.
Οι γυναίκες, στην πλειοψηφία μας θα τολμήσω να πω, είμαστε πιο διαχυτικές, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε συναισθηματικά, να «ανοιχτούμε», παρατηρούμε πολύ διαφορετικά πράγματα από ό,τι οι άντρες και δεν είμαστε καθόλου φειδωλές στο λόγο μας. Οι άντρες από την άλλη –και βεβαίως υπάρχουν τρανές και πολλές εξαιρέσεις- εστιάζουν σε πιο πρακτικά ζητήματα, με πιο αυστηρή, λακωνική ματιά και λόγο κι αποφεύγουν συναισθηματισμούς κι εσωτερικά ταξίδια.
Ευτυχώς σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις κι αυτό, το αποδεικνύουν οι ίδιες οι δουλειές (portfolio) ενός επαγγελματία συγγραφέα, κειμενογράφου ή δημοσιογράφου. Άλλωστε, εάν κάποιος έχει άνεση στη γραφή, αντίληψη και ξέρει να ελίσσεται, μπορεί να «ρυθμίσει» την πένα του αναλόγως με το ζητούμενο!
Κι όμως γίνεται, και υποδηλώνει φυσικά ταλέντο πέρα από εμπειρία κι επίκτητη γνώση. Όπως δεν μπορείς να γράψεις με το ίδιο ύφος και με τον ίδιο τόνο για ένα τραπεζικό προϊόν, για έναν οφθαλμίατρο και για έναν παιδικό σταθμό ή ζαχαροπλαστείο, παρομοίως ο επαγγελματίας χρήσιμο, έξυπνο και πολύτιμο είναι να ανακαλύψει τη θηλυκή και την αρσενική του πλευρά… Όλοι έχουμε.
(Πηγή Φωτογραφίας: jasinski.deviantart.com)