Ωραία, μαζευτήκαμε, μου είπατε τι υπέροχη είμαι, άντε να το διαλύουμε τώρα. Τι καλά… Έλα που δεν πάει έτσι! Είναι εξαιρετικά κρίσιμο (και χρήσιμο) το να διαβάσουν τα κείμενά σου άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν διαφορετικά -μεταξύ τους- ενδιαφέροντα αλλά διαθέτουν υψηλή αντίληψη και νοημοσύνη. Εάν τα γραπτά σου περνάνε (Εξακολουθητικός Μέλλοντας) από την crash test ομάδα των 2-3 ατόμων που θα συνθέσεις, τότε ναι, αξίζει να φτάσουν στον πελάτη σου και να πληρωθείς για αυτά…

Σου συστήνω, λοιπόν, να εντοπίσεις 2-3 -και όχι παραπάνω- ανθρώπους που μπορεί να είναι είτε γονείς και θείοι, είτε μεγαλύτερης ηλικίας κι ωριμότητας φίλοι είτε ακόμη κι ένας καθηγητής, προϊστάμενος ή κάποιος που θαυμάζεις. Για δύσκολα κι απαιτητικής θεματολογίας κείμενά σου, φρόντιζε να τους τα δίνεις με ένα σύντομο brief για μια πρώτη άποψη. Το ζητούμενο δεν είναι να σου πουν τι όμορφα που γράφεις.

Τα κείμενά σου πρέπει να περάσουν το crash test και τα standards που θα θέσεις εσύ, στον εαυτό σου.

Το κύριο ζητούμενο από αυτή την «κριτική επιτροπή» σου, είναι να βεβαιωθείς πως τα κείμενά σου κι αυτό που θες να περάσεις γίνεται αντιληπτό από κάποιον άλλο, που εκτιμάς. Καταλαβαίνουν τι λες; Καταλαβαίνουν τι πουλάς; Κατανοούν το πλεονέκτημα, το τι κάνει, πού το βρίσκουν, γιατί ίσως τους είναι απαραίτητο, πώς λειτουργεί; Υπάρχει ροή στον λόγο; Υπάρχουν λαθάκια; Σε δεύτερο χρόνο, θες να μάθεις πόσο ενδιαφέρον είναι το κείμενό σου! Το βρήκαν βαρετό; Τους άρεσε η προσέγγιση; Είχε διαφορετικότητα;

Εάν τα γραπτά σου, σε σταθερή βάση, γίνονται κατανοητά από άλλους, έχουν καλή ροή και λογική ανάπτυξη, είναι πλήρη και δελεάζουν ακόμη κι έναν δύσκολο ή μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστη, είσαι σε καλό δρόμο. Και η κριτική σου επιτροπή, το ίδιο! (κράτησέ την)

(Πηγή φωτογραφίας: nicolas-gouny-art.deviantart.com)