artificial_emotion_by_warlock_warp-d1ejchf

Για πολλά χρόνια, όταν κανείς άκουγε τη λέξη «συναίσθημα» την εξίσωνε συχνά με την έννοια της «αδυναμίας». Σίγουρα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως το συναίσθημα θα είχε έστω και την παραμικρή σχέση με την εξουσία, την ηγεσία, την διευθυντική ικανότητα κι επιτυχία. Η νεοανερχόμενη επιστήμη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, η οποία χρησιμοποιεί «εργαλεία» της Νευροεπιστήμης, έρχεται να «ακυρώσει» μεγαλοπρεπέστατα αυτή την ανόητη όσο και αβάσιμη εξίσωση. Εκτός από το IQ, υπάρχει το EQ (δείκτης μέτρησης Συναισθηματικής Ευφυίας) και πλέον οι επιχειρήσεις το λαμβάνουν εξίσου, αν όχι περισσότερο υπόψη τους όταν προσλαμβάνουν υπαλλήλους, αλλά και όταν δίνουν προαγωγή στους υποψήφιους CEOs. Επιπλέον, σε αντίθεση με το IQ μας το οποίο κάποτε σταματά να αναπτύσσεται, το EQ μπορεί να βελτιώνεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας!

Τι είναι όμως η Συναισθηματική Νοημοσύνη και πώς μπορεί να σχετίζεται με έναν καλό, δίκαιο, αποδοτικό, εμπνευσμένο ηγέτη; Είτε αυτός είναι ηγέτης μιας μικρής επιχείρησης, ενός κολοσσού ή ακόμη και μιας ολόκληρης χώρας.

Ξεκινάω από την κοινώς αποδεκτή νόηση πως τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Όλοι έχουμε νιώσει τη διάθεσή μας να αλλάζει, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με ένα άλλον άνθρωπο και τη δική του συναισθηματική κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν μοιραζόμαστε μια ευχάριστη συζήτηση. Επιστήμονες «απαθανάτισαν» αυτό τον συγχρονισμό συναισθημάτων, καταγράφοντας τη φυσιολογία των δύο ατόμων καθώς και τις αντιδράσεις τους (π.χ. καρδιακός ρυθμός). Στην έναρξη της συζήτησης, είχαμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστά σώματα, το καθένα με τον δικό του ρυθμό. Όμως μετά από μόλις 15’ ευχάριστης κουβέντας, το προφίλ φυσιολογίας των δύο ανθρώπων συνέκλινε, άρχισε να μοιάζει! Ακόμη και η βουβή συνύπαρξη 3 ανθρώπων, ο ένας καθισμένος απέναντι από τον άλλο, μπορεί να επηρεάσει αλλήλους. Εκείνος που είναι πιο συναισθηματικά διαχυτικός, είτε αυτό σημαίνει γλώσσα του σώματος, κινήσεις είτε μορφασμοί, θα μεταδώσει τελικά τη δική του διάθεση και στους υπόλοιπους. Είναι εκπληκτικό και συμβαίνει κάθε φορά. Σε μια ομάδα, τα μέλη της αφουγκράζονται τα συναισθήματα των υπολοίπων. Κι αυτά ακριβώς τα συναισθήματα, η έκφραση, αντίληψη και διαχείρισή τους είναι που χτίζουν εν πολλοίς την επιστήμη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

Πώς όμως μπερδεύονται με το συναίσθημα διευθύνοντα στελέχη, πρόεδροι Δ.Σ. και πρωθυπουργοί; Απλό: σε κάθε μας αλληλεπίδραση κι επαφή με τους γύρω μας, ανταλλάσσουμε συνειδητά και υποσυνείδητα σκέψεις, αγωνίες, συναισθήματα. Κι ενώ συχνά αυτά είναι σιωπηλά, εάν ο δέκτης έχει υψηλή αντίληψη και υψηλό EQ, στα αυτιά του αυτά τα συναισθήματα φωνάζουν. Όσο πιο υπεύθυνος, δύσκολος και ευαίσθητος ο ρόλος κάποιου (γονείς, καθηγητές, σύμβουλοι), τόσο μεγαλύτερη επιρροή έχει και τόσο πιο σημαντικό είναι να μπορεί να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα αλλά κι αυτά των γύρω του. Γιατί ένας «ηγέτης» μπορεί είτε να μεταδώσει όραμα, αξίες, συνέπεια, εργατικότητα, είτε να παρασύρει και να σβήσει το ταλέντο, τον ενθουσιασμό και το σεβασμό που έχει η ομάδα του.

(Πηγή Φωτογραφίας: warptheworld.deviantart.com)