68f7b415d80c05d2637b1958e04c48bc-d5dxshr

Πετυχημένος ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι; Να ένα ερώτημα που δεν έχει απόλυτη απάντηση. Εξαρτάται με ποιον «δάσκαλο θα καθίσεις», με την ιδιοσυγκρασία σου, την αντίληψη κι ευφυία, την ευελιξία, τις αρχές, το τι πραγματικά θέλεις. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά από τα οποία ο αρχηγός είναι φτιαγμένος.

Ηγέτης είναι εκείνος που έχει επαφή με την πραγματικότητα, με την ομάδα του∙ την αφουγκράζεται, την εμπνέει και της αφήνει περιθώρια να αναπτυχθεί. Τη στιγμή που ένας CEO, πρόεδρος ή πρωθυπουργός πιστέψει πως δεν έχει ανάγκη το προσωπικό του, ότι είναι αήττητος κι ότι η ομάδα του θα αποδώσει περισσότερο εάν είναι απόμακρος κι αυστηρός, αγενής, ανασφαλής και απών, σύντομα θα διαπιστώσει πως ό,τι θετικά αποτελέσματα έχει σημειώσει έχουν  βραχυπρόθεσμη διάρκεια. Και πολύ σύντομα θα γίνει ένας ακόμη ματαιόδοξος διευθυντής τον οποίο θα φθονούν, θα φοβούνται και δεν θα σέβονται οι εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας τους λεγόμενους “toxic leaders”…

Ο καλός αρχηγός φέρει τα χαρακτηριστικά του αισιόδοξου, του αυθεντικού, του θετικού. Είναι παρών, ακούει κι επιλύει, αναγνωρίζει τη δυναμική και τις επιτυχίες της ομάδας του κι έχει περισσότερο το ρόλο ενός μαέστρου που, με περισσότερη εμπειρία, γνώση κι ευθύνη, διευθύνει την «ορχήστρα» και καθοδηγεί, εμπνέει και δίνει ευκαιρίες κι ελευθερίες έκφρασης στην ομάδα.

Η αυτογνωσία (self-awareness), του επιτρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα, τους προβληματισμούς, την ψυχική κούραση, τις ανασφάλειες.

Η αυτοδιαχείριση (self-management) του επιτρέπει να κοντρολάρει τα συναισθήματά του, να είναι ακριβοδίκαιος, να έχει ακεραιότητα και να μπορεί να «δουλεύει» με το θυμό ή την απογοήτευσή του, μην αφήνοντας στην κυκλοθυμία να κυριαρχήσει. Όπως ακριβώς όταν μπαίνουμε σπίτι μας, καλό είναι να αφήνουμε την εργασία και τη δύσκολη μέρα μας απέξω, έτσι και στη δουλειά, όταν μπαίνουμε στο γραφείο αφήνουμε την προσωπική ζωή και τα προσωπικά θέματα έξω από την πόρτα.

Ένας αρχηγός, παντός τύπου, είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένος. Τον χαρακτηρίζει η ενσυναίσθηση και το ένστικτο της οργάνωσης και ομαδικότητας. Νοιάζεται πραγματικά για τους γύρω του και το δείχνει.

Τέλος, έχει ανεπτυγμένη την ικανότητα να διαχειρίζεται σχέσεις, να επικοινωνεί ξεκάθαρα και πειστικά, να επιλύει έξυπνα και δίκαια τυχόν διαφωνίες και να χτίζει γερές ανθρώπινες σχέσεις.

Η προσωπική ή επαγγελματική σχέση μεταμορφώνεται σε πετυχημένη ηγεσία με στιβαρά θεμέλια, όταν το άτομο που εμπλέκεται έχει υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη και δεν φοβάται να την αντιληφθεί, να την αποδεχτεί, να την καλλιεργήσει και την μεταδώσει. Η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η ελπίδα κι αισιοδοξία, η ανεμελιά, αμοιβαιότητα και θετικότητα είναι το τετράπτυχο που χαρακτηρίζει τους μεγάλους και πετυχημένους ηγέτες. Είτε αυτοί είναι μια υπέροχη μητέρα που αποτελεί πρότυπο στα μάτια των παιδιών της, είτε ένας CEO που τον θαυμάζει η ομάδα του η οποία δουλεύει σκληρά και επιβραβεύεται γι’αυτό, είτε ένας αρχηγός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη, ακούει τις διαφορετικές απόψεις και παραδέχεται με ειλικρίνεια τα λάθη του μπροστά σε εκατομμύρια πολίτες.

(Πηγή Φωτογραφίας: tessary.deviantart.com)