Η χαρά ενός κειμενογράφου, γραφίστα, προγραμματιστή, είναι όταν έχει να ασχοληθεί με κάτι ανατρεπτικό, έξω από κανόνες, με ελευθερία κινήσεων και φαντασία. Σπάνια συμβαίνει, είναι όμως κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενο.

Το μενού ορίζεται με βάση το χώρο που έχω, το αντικείμενο του σάιτ και τη σωστή ομαδοποίηση του περιεχομένου, ώστε ο χρήστης να μπορέσει να βρει ευχάριστα ό,τι ψάχνει. Το μενού δεν πρέπει να αδικεί την ιστοσελίδα, αλλά δεν πρέπει επίσης και να φλυαρεί. Έχεις άπειρο χώρο για να τα «πεις» όλα. Υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζεται να μπουν στο μενού ή άλλα που μπορούν μια χαρά να βολευτούν στο υπομενού.

Το μενού αποτελείται συνήθως από την Αρχική σελίδα, την Εταιρική Ταυτότητα, μια Φόρμα Επικοινωνίας και τις Υπηρεσίες της επιχείρησης. Μπορεί ακόμη να διαθέτει Πορτφόλιο και τα Νέα της επιχείρησης.

Παροτρύνω τους πελάτες μου να βάζουν testimonials, δηλαδή κριτική από τους δικούς τους πελάτες, τις συνεργαζόμενες με αυτούς εταιρείες. Βρίσκω ότι ο χρήστης ενδιαφέρεται να γνωρίζει την άποψη ενός τρίτου για σένα, ειδικά μάλιστα όταν αυτός ο τρίτος είχε την ευκαιρία να σε δοκιμάσει. Μπορεί κάποια testimonials να είναι γενικά, αδιάφορα ή τετριμμένα. Μπορεί όμως και να περιέχουν μικρές πληροφορίες, ανεπαίσθητες, που να τα κάνουν ενδιαφέροντα κι ο επισκέπτης να μάθει κάτι παραπάνω για εσένα. Παύεις έτσι να είσαι τελείως απρόσωπος! Και ναι, φυσικά και υπάρχει πάντοτε η περίπτωση τα testimonials να είναι φτιαχτά. Ακόμη κι έτσι όμως, θα καταλάβεις τι γνώμη έχει ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας για τον εαυτό του! Είναι θέμα ψυχολογίας. Δείχνεις, ακόμη και αν δεν ισχύει, ότι δεν φοβάσαι να εκτεθείς, να δεχτείς κριτική.

Όσο για τα «Νέα» μιας επιχείρησης ή τα Events, πιστεύω ότι πρέπει να είναι πολύ δραστήριος και αφοσιωμένος κάποιος πριν επιλέξει να αναρτήσει στο μενού του μόνιμα αυτές τις κατηγορίες. Διότι προϋποθέτουν ότι όντως θα ασχολείσαι με το site σου κι ότι σταθερά, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, θα αναρτείς κάποιο νέο ή δραστηριότητα στην οποία συμμετείχες ή οργάνωσες. Διαφορετικά, όπως συμβαίνει και σε πλείστες περιπτώσεις, έχεις μια κατηγορία ή υποκατηγορία άδεια ή που ανανεώνεται μια στο τόσο. Φυσικά, μπορείς πάντα να προσλάβεις έναν κειμενογράφο για να σου γράφει και να σου ανεβάζει τα νέα της επιχείρησής σου, με φωτογραφίες, παραλειπόμενα κλπ.!

(Πηγή φωτογραφίας: giemzed.deviantart.com)