Αλλάζοντας την εικόνα του brand!, part II
Γιατί όμως μια επιχείρηση να μπει στη διαδικασία αλλαγής του brand name, του σλόγκαν ή του σύμβολου που χρησιμοποιεί για τον εαυτό, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της; Ειδικά από τη στιγμή που πάνω σε αυτά τα πολύτιμα υλικά «έχτισε», επένδυσε κι εξέλιξε όλα τα περασμένα χρόνια.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δραστικές αλλαγές
Με τα χρόνια και με τη… χρήση, η εικόνα που βγάζουν προς τα έξω τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες μιας εταιρείας αλλάζει και φθείρεται. Δεν χρειάζεται λοιπόν μεγεθυντικός φακός για να εντοπίσει κανείς την επιτακτική ανάγκη για διαφοροποίηση και βελτίωση. Το ίδιο συμβαίνει με τη συσκευασία, με τις πρώτες ύλες, με το target group, με τις ανάγκες που καλύπτονται ή με τις επιθυμίες, που αλλάζουν και φωνάζουν από μόνες τους… «θέλω ρετούς!».
1. Πες με παλαιομοδίτη!
Δεν είναι διόλου σπάνιο, η ταυτότητα ή η αισθητική ενός προϊόντος, το περιτύλιγμα, τα χρώματα, το λογότυπο, να γίνουν παρωχημένα και παλαιομοδίτικα. Το ταγκό θέλει δύο. Επομένως αν ο παρτενέρ αλλάξει, θα πρέπει να ακολουθήσει και ο κατάλληλος καβαλιέρος. Κι αν η μουσική αλλάξει, θα πρέπει να προσαρμοστεί και ο ρυθμός.
2.Λείπει αυτό το «κάτι»
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της αγοράς παγκοσμίως, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προσφέρουν το «κάτι άλλο», το «κάτι διαφορετικό». Είτε αυτό είναι σε επίπεδο πρακτικό, είτε σε επίπεδο design, αισθητικής ή εναλλακτικής/πολλαπλής χρησιμότητας. Εάν το δικό μας προϊόν δεν προλάβει τις επιταγές της αγοράς και του ίδιου του κοινού ή δεν σκαρφιστεί εγκαίρως κάτι πολύ «προχωρημένο» που θα γίνει η νέα τάση, τότε απλώς θα το ρουφήξει η μαύρη τρύπα με μαθηματική ακρίβεια.
3.Όταν η ταυτότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας γίνεται… έλος
Η αλλαγή είναι συνήθως καλό πράγμα. Πέραν του ότι επιτρέπει την ανανέωση ενδιαφέροντος για το προϊόν ή τις υπηρεσίες μας, φρεσκάρει και τη σχέση μας με το αγοραστικό κοινό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρα από τη «φθορά», ο καταναλωτής βαριέται πλέον πολύ εύκολα αφού οι επιλογές του είναι άπειρες. Κι όποιος μένει στάσιμος, μένει πίσω.
4.Όταν η αγορά στην οποία απευθύνεσαι μοιάζει με… κλειστοφοβικό κουτί
Είναι προφανές πως, όταν η αγορά στην οποία απευθύνεσαι συρρικνώνεται, είτε επειδή το είδος που προσφέρεις αφορά λίγους είτε επειδή σε πρόλαβε με καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη ποικιλία ο ανταγωνιστής, τότε χρειάζεσαι αλλαγή πλεύσης. Αν κολυμπήσεις σε άλλα ύδατα, αν φορέσεις άλλα ρούχα πιο στεγανά, κι αν αυτό που προσφέρεις μπορέσει να βρει τη δυναμική του, τότε το κοινό σου θα γίνει ξανά ευρύ.
5.Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε…
Κι όμως συμβαίνει κι αυτό. Μπορεί η έρευνα αγοράς που έκανες να σου δώσει λάθος στοιχεία ή να ερμηνευτεί λάθος. Μπορεί η εκτέλεση για την καμπάνια ή την εικόνα του προϊόντος να είναι εσφαλμένη και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί μια βιαστική κίνηση ή αλλαγή στο image της μάρκας λόγω π.χ. αρνητικής δημοσιότητας ή συσχετισμού με μια καταστροφική επικαιρότητα, να σε βλάψει. Εάν έχεις γρήγορα αντανακλαστικά, θα ορθοποδήσεις ταχύτατα με βελτιωτικές κινήσεις στο προφίλ του brand.
Όταν από τα Starbucks έμεινε μονάχα… η γοργόνα!
Χαρακτηριστική και πολύ δυναμική, γεμάτη αυτοπεποίθηση είναι η αλλαγή που έκανε ο κολοσσός Starbucks στο logo του, μέσα στα χρόνια. Το λογότυπο με τη γοργόνα άλλαξε συνολικά 3 φορές: Ξεκινώντας από μια καφετιά γοργόνα ή σειρήνα με δύο ουρές και με ευκρινές το στήθος και τον κορμό της, μεταμορφώθηκε σε μια πράσινη σειρήνα όπου το στήθος της κάλυψαν τα μακριά μαλλιά με εμφανή ακόμα τον αφαλό της, για να φτάσει στην 3η εκδοχή να απαλειφθεί τελείως το σώμα και να φαίνεται μόνο το πρόσωπο, τα μαλλιά και η διπλή ουρά. Από τον Ιανουάριο του 2011, τα Starbucks προχώρησαν στην πολύ γενναία απόφαση να αφαιρέσουν τελείως (!) από το λογότυπο την επωνυμία τους, διατηρώντας και μεγεθύνοντας το σύμβολο της πράσινης σειρήνας.
(Πηγή Φωτογραφίας: rock0426.deviantart.com)