gaming_life_by_kurodot-d5u0r6z

Σε όποια ηλικία κι αν ανήκεις, είτε είσαι από εκείνους που βλέπουν κονσόλα video game και νομίζεις ότι είναι κάτι το «σατανικό», το πολύ «σκοτεινό», που φέρνει σε πικ-απ, είτε το κοντέρ σου έχει πάνω του πολλές ώρες παιχνιδιού… Στην πρώτη περίπτωση, η μαμά σου θα υπήρξε σίγουρα πολύ ευτυχισμένος γονιός που δεν χρειάστηκε να σου πει ποτέ «μη παιδί μου, φτάνει, ξεκόλλα πια από αυτό το πράγμα». Στην δεύτερη περίπτωση, η μαμά σου θα είχε απλώς σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όπως και να ‘χει, κι επειδή οι νεότερες γενιές έχουν τα λογής video games στο αίμα τους, καλό είναι να αρχίσουμε να τα βλέπουμε με θετικό μάτι! Σε πολλά επίπεδα, το ηλεκτρονικό παιχνίδι βοηθά στη μνήμη, το συγχρονισμό, τη σωματική κι εγκεφαλική ευελιξία, την καταπολέμηση του άγχους ακόμη και την ενσυναίσθηση:

  • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το άγχος: Παίζοντας, διοχετεύουμε και «αποθηκεύουμε» το στρες μας στο παιχνίδι, την πλοκή και τη δράση κι έτσι ελαφραίνουμε εντυπωσιακά.
  • Μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης: Ερευνητές στο East Carolina University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα video games μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε ποσοστό 57%, της κόπωσης σε ποσοστό 58% και τα επίπεδα θυμού κατά 55%!
  • Καλυτερεύει την όραση: Σύμφωνα με εκπροσώπους της Γνωσιακής Επιστήμης (Cognitive Science), παιχνίδια όπως το “Destiny” και το “Halo” ισχυροποιούν τη λεγόμενη “contrast sensitivity”, η οποία μετρά την ικανότητά μας να διακρίνουμε τα διάφορα επίπεδα φωτεινότητας σε μια στατική εικόνα.
  • Θωρακίζει τον εγκέφαλο: Παίζοντας, ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε διαδικασία multitasking, χάραξης στρατηγικής και χρήσης γρήγορων αντανακλαστικών. Οι νευροδιαβιβαστές ακολουθούν τις διάφορες νευρικές οδούς, ενδυναμώνοντας έτσι τη δομή του εγκεφάλου.
  • Εμπλουτίζει την ηθική μας πυξίδα, υγεία και την ταχύτητα με την οποία παίρνουμε αποφάσεις ηθικής φύσεως: Έρευνα σε gamers που παίξαν το ρόλο του κακού κατέδειξε, σε εντυπωσιακό μάλιστα ποσοστό, πραγματικές τύψεις!
  • Βελτιώνει την ενσυναίσθηση: Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Stanford, το να έχεις ρόλο υπερήρωα σε video game, σε ωθεί να επιδείξεις καλή συμπεριφορά και στην πραγματική σου ζωή, βοηθώντας ακόμη και σε μικρά πράγματα τους συνανθρώπους σου.

(Πηγή Φωτογραφίας: kurodot.deviantart.com)