Στα σχεδόν 9 χρόνια που κειμενογραφώ, επαγγελματικά, και πιο συγκεκριμένα ή ειδικευμένα «διαδικτυογραφώ», διαπιστώνω ένα déjà-vu δυσάρεστο σε μεγάλη μερίδα των πελατών μου (υποψήφιων και μη). Πολλοί αποφασίζουν στο ξεκίνημά τους να εμπιστευτούν μία υπηρεσία που κοστίζει πολύ-πολύ λίγο, ίσως επειδή ακόμη δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά, οικονομικά κι επιχειρηματικά, τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν. Η προσφορά είναι τεράστια εκεί έξω. Δεδομένου ότι -στο χώρο κατασκευής ιστοσελίδων- δεν απαιτείται πλέον να έχεις σπουδάσει την Επιστήμη του Προγραμματισμού (computer science) ή Πληροφορική, για να μπορέσεις να φτιάξεις/γράψεις/στήσεις ένα σάιτ, πολλοί νεόκοποι, φιλόδοξοι, ίσως και ανεπάγγελτοι γενικότερα έχουν στραφεί προς αυτό τον κλάδο. Και τούτο, μια και τα εργαλεία που δίνονται είναι τόσο κατατοπιστικά, πολλά και δωρεάν, που ακόμη και κάποιος με ελάχιστες γνώσεις μπορεί να «αναλάβει». Η συγκεκριμένη προχειρότητα που είναι στα σίγουρα, σημείο και συνέπεια των καιρών μας, διαπιστώνεται και στο χώρο της Κειμενογραφίας. Αρκεί να γράφεις καλά ή να νομίζεις ότι έχεις ταλέντο -ευχαρίστησε τους φίλους σου!-, και τσουπ, αυτοβαφτίζεσαι κειμενογράφος (ή δημοσιογράφος κάποτε).

Το πορτοφόλι μας είναι αδιαμφισβήτητα -δυστυχώς- πλοηγός. Είναι αυτό που ορίζει πολλά στη ζωή μας. Ένα από αυτά, και οι επαγγελματικές μας επιλογές. Πώς να επενδύσεις όσα θα ήθελες ή να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία που σου αρέσει τρελά η δουλειά του, εάν δεν υπάρχει οικονομικό σημείο επαφής; Είναι λιγάκι σαν τα προϊόντα-μαϊμού. Δεν είναι ότι κατ’ανάγκη σου αρέσουν, όμως θα ήθελες να κρατάς μία επώνυμη τσάντα, να φοράς ένα ονομαστό άρωμα ή να κοιτάς ένα εντυπωσιακό καντράν ρολογιού… Αυτά τα «κινέζικα» λοιπόν που ξεφύτρωσαν πριν χρόνια σαν τα μανιτάρια κι έχουν κλέψει ένα τεράστιο ποσοστό από το μερίδιο της αγοράς, διαπιστώνονται σε όλους τους κλάδους.

Όταν αγοράζεις απομιμήσεις, ξέρεις πολύ καλά και συνειδητά εκείνη τη στιγμή τι επιλέγεις…

Προσωπικά, δεν θα σου πω πόσα να δώσεις για ένα σάιτ. Σίγουρα, ως επαγγελματίας κειμενογράφος, θα σε συμβουλεύσω να μην εκτιμήσεις χαμηλότερα τις κειμενογραφικές υπηρεσίες σε σχέση με αυτές του προγραμματισμού. Πολύ απλά, γιατί, όπως δεν μπορείς να ξεκινήσεις χωρίς σάιτ ή eshop ή μπλογκ, έτσι δεν μπορείς να τα αφήσεις και άδεια! Από την άλλη, όπως μπορείς να γράψεις μόνος σου, έτσι μπορείς να προσπαθήσεις να στήσεις ένα σάιτ, με τα εργαλεία που παρέχονται δωρεάν, χωρίς πολλές-πολλές απαιτήσεις. Κάτι μου λέει, όμως ότι δεν θα πράξεις ούτε το ένα μα ούτε και το άλλο. Άρα;

Όταν αγοράζεις απομιμήσεις, ξέρεις πολύ καλά και συνειδητά εκείνη τη στιγμή τι επιλέγεις… Πόσο θα σου κρατήσει… Κι αν θα φαίνεται αληθινό ή ψεύτικο… Αυτά.

(Πηγή φωτογραφίας: truefreestyle.deviantart.com)